Què anomenem disseny de marca

Anomenem disseny de marca la representació gràfica del nom d'una empresa però només n'és una part. Assabenta't de tots els detalls.

El disseny d’una marca implica molts elements i detalls que et resumirem perquè surtis de dubtes.

"Una marca no és només un logotip, el logotip pot canviar amb els anys"

Elements del disseny de marca

Les empreses i negocis es reconeixen per les seves formes, colors i maneres de mostrar-se al públic en totes les seves representacions. Aquest és el disseny de marca i la identitat corporativa. Potser el més reconeixible seria el logotip però les marques han de tenir en compte els factors següents:

Naming de la marca

A grans trets, els treballs de naming es dediquen al disseny de la marca basant-se en el significat, la fonètica i escriptura. I diem a grans trets perquè és una tasca molt laboriosa si es pretén triomfar amb ella al mercat.

El nom ha de ser diferenciador, senzill de recordar, escriure i pronunciar en diferents idiomes. I a més no hi hauria d’haver. Sí que existeix, has llegit bé. Durant els treballs de creació del nom d’una marca cal consultar patents i marques abans de res. Hi ha milions de marques registrades i un nom a l’atzar, per molt bé que et soni, possiblement ja existeixi a un altre punt del País.

Una marca és molt més que un "dibuixet"

És la representació d’una empresa, present i futura. dóna-li la importància que es mereix.

Valors del disseny d' una marca

Els valors de la marca és de les primeres coses a definir en iniciar un projecte per evitar que el futur usuari o client se senti confós

Què són els valors valores d’ una marca?

Cada marca, producte, empresa ha de tenir uns valors estructurats i definits. Són la base de projecte. Per exemple, si una empresa es dedica a salut, un dels seus valors és la proximitat, fer-se proper amb el pacient, escoltar… Si per contra es tracta d’una cadena d’hostaleria, es pot valorar l’exigència en la qualitat , sempre ha de ser la mateixa a tots els locals.

El logotip i la representació gràfica

El logotip és la part gràfica identificable. Si és prou reconeixible amb el temps, no caldrà llegir el nom de l’empresa. Per exemple, Imagina’t buscant una delegació de correus… que ja estàs veient el logotip al teu cap… els colors, etc. Doncs així és important tenir un bon disseny de logotip reconeixible, diferent, identificable…

Els colors al diseny de marca

El color també és un dels elements importants en la creació d’un logotip. De vegades es representa un únic color, en dos o multicolor. Sigui com sigui, aquest també ha de ser adequat als valors de marca i al producte o servei que representa i al qual es pretén que es relacioni. A què no t’imagines Coca-Cola en verd o groc. Doncs això. Coca-cola l’associes a una alegria bombolles, positivitat i entusiasme.

De la mateixa manera si estàs venent vegetals no tindràs com a color corporatiu el blau, no? Se t’acut una verdura o fruit blau. Tot ha d’estar ben relacionat i facilitar la feina a la memòria. Cada dia rebem milions i milions d’imputs publicitaris al carrer, al mòbil, els Moopis estàtics, els rètols lluminosos, l’autobús amb publicitat que passa… i pretens no posar-m’ho fàcil perquè jo recordi la teva marca… Pensa-ho. No caiguis en això de “perquè ningú del sector en té un en aquest color, jo ho faré”. Error.

La tipografía

Igual com passa amb el color, la tipografia també representen valors de la corporació. Pot ser més manuscrita, més tècnica, més rotunda, clàssica… Al mercat hi ha milions i milions de tipografies diferents per triar i no confondre el públic objectiu.

Les aplicacions i el manual de marca

Les aplicacions d’un logo o una marca semblen ser unes de les grans oblidades en la venda de logos en línia o per dissenyadors poc experimentats. A l’agència Stilmag estem acostumats a veure problemes de diversos tipus amb el disseny de la marca.

Logos no executables a la pràctica

Quan es treballa, per exemple, en retolació necessites unes mides mínimes perquè una marca pugui ser fabricada en diferents materials sense modificar. I això que sembla tan simple ho veiem cada dia quan ens porten per fabricar el logotip que em va fer el meu nebot, la meva parella o el veí del cinquè que són inviables. O al revés, imatges que estan creades pensades en macroformat i que quan les situes en el disseny corporatiu d’una targeta és diminut i il·legible.

Per aquesta raó, en un manual de marca es defineix on s’exposarà la marca, de quina manera, en quines mesures mínimes i sobre quins fons, per posar-ne uns exemples. Cal pensar si conviurà amb un eslògan, si veurà un rètol, si per contra és una marca digital el que portarà a visualitzar-la gairebé sempre en formats de dispositius mòbils.

En fi, desenvolupar una marca és un treball que ha de visionar tots els elements necessaris perquè la totalitat del disseny de la imatge corporativa sigui òptim i imperdurable.